Haber

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Karadeniz’e etkisi araştırılacak

5 ülkeden 7 ortağın yer aldığı KARADENİZ’deki kirliliğin araştırılacağı proje Avrupa Birliği tarafından kabul edildi. Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi’nin Türkiye’de yürüttüğü proje hakkında bilgi veren Dekan Prof.

Karadeniz’in Kuzey, Batı ve Güney Bölgelerindeki Kıyı Şeridi, Akarsu ve Lagünlerde Sivil ve Askeri Kirliliğin Sürdürülebilir Yönetimi ve Uygun Önlemlerin Alınmasına İlişkin Stratejiler, EMFAF-2023-PIA-FLAGSHIP başlıklı çağrı ile hazırlandı Avrupa Birliği Denizcilik, Balıkçılık ve Balıkçılık Fonu programı. Proje Belirlenmesi’ projesi Avrupa Birliği’nden destek almaya hak kazandı. Türkiye, Romanya, Bulgaristan, İtalya ve Ukrayna’dan 7 ortağın yer aldığı ve toplam bütçesi 750 bin avro olan projenin Türkiye’deki uygulamasını Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi üstlenecek. Proje kapsamında mevcut veya ortaya çıkan deniz kirliliğine müdahale kapasitesi; silahlı çatışmalardan kaynaklanan kirlilik araştırılacaktır. Karadeniz’in batı, kuzey ve güney bölgelerinde kıyı alanı kirliliğinin önlenmesine yönelik projenin sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak ve gerekli önlemlerin alınmasında öncü olacaktır.

‘UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI SONRASI KİRLETÇLER ORTAYA ÇIKACAK’ Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özkan Uğurlu, proje ile Ukrayna-Rusya savaşının Karadeniz’deki olumsuz etkilerinin araştırılacağını söyledi. Projede Türkiye, Romanya, Bulgaristan, İtalya ve Ukrayna’dan 7 ortak bulunduğunu belirten Prof. alanında uzman 5 öğretim üyesi ile birlikte Karadeniz’de 90 bin metrekarelik bir alanda denizi kirleten kirleticilerin ortaya çıkarılmasını amaçlayan bu çalışmada temel amacımız yeni ortaya çıkarmaktır. kirletici türleri ve özellikle Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş sonrasında ortaya çıkan kirleticilerdir.Projenin Türkiye ayağında, Karadeniz ile temas halinde olan Kızılırmak Nehri üzerinde, nehirlerin temas noktalarında ve nehir, su, tortu ve ayrıca hem denizden hem de nehirden gelen su, Karadeniz’deki kirliliğin deniz ve canlılar üzerindeki etkisini deniz canlılarından örnekler alarak değerlendirmeye çalışacağız.” Çalışmalarını anlatan Dr. Uğurlu, “Aynı zamanda projede yer alan diğer ekipteki arkadaşlar da bu savaşın yol açtığı gürültü kirliliğini ve başta yunuslar olmak üzere Karadeniz’deki deniz canlıları üzerindeki etkisini değerlendirecekler. .Araştırmamız yaklaşık 2 yıl sürecek.Bu araştırmalar kapsamında sempozyum şeklinde 3 oturum yapılacak.Biri Türkiye’de yapılacak.Bunun dışında 8 eğitimimiz olacak.Açıkçası yetiştirmek istiyoruz. Karadeniz’i kirleten kirleticiler konusunda toplumun bilinçlendirilmesi” dedi. Mehmet Aydın da, “Eylül ya da Ekim ayında çalışmalara başlamayı planlıyoruz. Şu anda işlemleri yapıyoruz. En kısa sürede çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Keyifli bir çalışma olacak.” Karadeniz’in kapalı bir deniz olması nedeniyle herhangi bir kirliliğin Türkiye karasularını etkileyeceğini de söyleyen Prof. denizlerimizde kaynaklı kirlilik ve projemiz Avrupa Birliği tarafından kabul edildi.Biliniyor.Ukrayna’da Rusya kaynaklı bir savaş var.Aslında bunun çevreye olan etkilerini öğrenmeye çalışıyoruz.Bu kadar hissetmesek de. kıyılarımızda Karadeniz kapalı bir deniz olduğu için denizin kuzeybatısındaki herhangi bir kirlilik ülkemiz karasularını da etkiler. Bir rota değişikliği var. Bunun etkisi çok daha fazla hissedilebilir.”

“O gemiler farklı yerlerden gelseler Karadeniz ekosisteminde olmayan canlıları bir araya getiriyorlar. Bu da o ekosisteme zarar verir. Bu da çok büyük çevresel ve ekonomik zarara neden olabilir. Mesela bir tür var. Rapana Venosa diyoruz.Bu da hamsi gibi ticari değeri olan birçok balığın Karadeniz’deki stoklarını azaltma eğilimi gösteriyor.”

haber-iznik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu